Масовий психоз колективної свідомості

Здається, що спільного між кандидатами Тягнибоком і Порошенком? Їхній засліплений чернівецький електорат. Зараз поясню.

Отже, обидва кандидати на пост Президента України вже встигли відвідати Чернівці у рамках своєї передвиборчої кампанії і я уважно слухала їх обох. Шкода, що не вдалося потрапити на зустріч із О.Богомолець, було б цікаво послухати, як саме медик-дерматолог за фахом збирається підіймати країну з, м’яко кажучи, соціальної, економічної і політичної кризи, а кажучи, як є – з глибокої дупи, ви вже мене вибачте за такий моветон. Особисто я це кострубато якось уявляю, щось на кшталт «приший кобилі хвіст». Наразі ж йтиме мова про Олежка і Петра, точніше про їхній електорат. А ще точніше – про переважну більшість  «малопритомних осіб» (термін запозичений у О.Бойченка), котрі були присутні на зустрічах із своїми лідерами. У віковій категорії виборці Тягнибока і Порошенка відрізнялися. В першого середній вік складав десь 45-60 років (!), у другого приблизно 28-40, хоч і там і там були, звичайно, винятки. На цьому вся різниця вичерпується. Що в одних, що в інших очі світилися перманентною фанатичною наївністю абсолютно однаково, аж засліплювало, незалежно від віку чи статі. Будь-яка критика на адресу кандидатів, необачно озвучена кимось із присутніх, оберталася проти нього самого в десятикратному розмірі. Особливо мене вразив випадок, коли хлопчина на зустрічі з Тягнибоком задав останньому питання стосовно Мірошниченка, мовляв, коли той нарешті збирається позбавити його членства у свободівській партії у зв’язку з гучним скандалом на першому національному. Не встиг бідака закінчити питання, як раптом зал заметушився і в бік хлопчини посипалися звинувачення в провокаторстві, аж до вимог вивести його із залу, мені на мить подумалося, що ці крикливі бабусі і дідусі його розірвуть на клаптики. А ні, пронесло. Хоча ще довго залом ширилися незадоволені вигуки. Тягнибок патетично звинуватив хлопця в тому, що йому це питання «написали», пояснив поведінку Мірошниченка «простою людською реакцією» на несправедливість і на тому питання вичерпалося. Я сиділа в ложі бенуару, так що могла бачити блаженні обличчя майже всіх присутніх, і чим далі, тим більше складалося сакральне враження, що знаходжуся на недільному зібранні однієї із сект.

Натомість зустріч із Порошенком мало чим запам’яталася, окрім того ж самого вигляду собачої довіри в очах потенційних виборців, хоч і не такої фанатичної. Лив дощ як з відра, але це не завадило людям плескати в долоні у відповідь на обіцянки райського євроблаженства у разі обрання Президентом Петра Солодкого. Особисто я прийшла за цукерками  і уявіть яке мене розчарування пройняло, коли я дізналася, що бомбонів не роздаватимуть. Жах. Замість цукерок Петро привіз із собою колишню комуністку (з пісні слів не викинеш), а тепер письменницю і нардепа Марію Матіос. Краще б цукерки. Ні, ну а що? Було б більше користі як на мене.

Тепер з нетерпінням чекаю на зустріч із моєю улюбленицею, з однією із героїчних лідерів вітчизняного істеблішменту, з нашою багатостраждальною Жанною д'Арк лазаренківського виробництва, Юлією Валадимирівною. Тим паче, що знаю багатьох її прихильників. Ото потіха буде!

Наостанок, у якості лейтмотиву, процитую все того ж Бойченка: «… Я почав підозрювати свою країну в існуванні таємних лабораторій, де на людях проводяться досліди з генної інженерії».

3 коментарі

Святослав Вишинський
На жаль, переважне число виборців правого крила — від УНП до «Свободи» — це той же «совок», тільки у вишиванках. Ці люди не мислять по-европейськи, в них абсолютно відсутнє відчуття модерну.
Максим Пансик
До Чернівців хоч сам приїхав, а у Сторожинець і сам не приїхав, і канхвєт не передав. Може скаргу якусь напишемо — Де наші канхвєти, де наші бомбони! Тіки біда цим лишній раз пропіаримо. А ще
Михайло Шморгун
Хороший текст. злий такий.
Але ось моє питання. Якщо не буде людини якій, сліпо віриш то що буде з тими людьми? Вони хочуть бути обдуреними. Або точніше — вони прагнуть щастя і готові себе обманювати в патерналістському його очікуванні…
Мотивація людей приходити на подібні зустрічі різна. Не можна всіх під одну гребінку рівняти… Хоча хворих на голову дійсно дуже багато випирається…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте